čtvrtek 30. listopadu 2023

Chceme přežít … a tak hledáme podporu, sponzory

 

Chceme jen přežít, pomůžete nám?










Je totiž možné vrátit nás do přírody tam, kde došlo nebo právě dochází k neblahým a mnohdy úmyslným zásahům člověka, stejně jako těm neúmyslným, kdy například shořely celé naše lokality, nebo "jen" bylo rozoráno oblíbené „kladiště“ našich rodičů, kteří pak mnohdy nepřežijí tyto často až brutální či absurdní zásahy do našeho světa (neumíme totiž létat a nejsme bohužel ani tak rychlé, abychom vždy stačily při požárech uprchnout, přestěhovat se nebo opustit včas podobně devastované lokality - máme tak prostě trochu smůlu), ale byly jsme tu vždy, přežili jsme i II. světovou váku, kdy jsme byly na jídelníčku vojáků, a tak doufáme, že snad s něčí pomocí tu i nadále budeme.

Poslední 3 roky, jsou zde navíc taková vedra a takové sucho, že mnoho želv už v některých oblastech a na některých lokalitách, umírá jen proto, že prostě nepřežijí dlouhá, úmorná letní vedra a pak následná sucha. 

Když však přijde vhodný čas, je možné vrátit nás do pomalu se regenerující krajiny, kde jsme původně žily. Ale právě díky častým požárům, mýcení a rozorávání porostů machie, stejně tak budování nových silnic a dálnic, nových olivových sadů nebo vinic, díky velmi intenzivnímu pastevectví, díky suchým a horkým rokům, jsme už na mnoha lokalitách opravdu ohroženy; ale po regeneraci krajiny a nebo po skončení prací, je mnohdy možné zde opět žít.

Tak nějak to pak vypadá, když pod stráň, kde my žijeme a kam naše rodiče slézají se napást či zde kladou vejce, a kde se pak líhneme a žijeme my, nejedou buldozery a nebo jiná těžká technika; a pokud je to v době kladení či dokonce líhnutí vajec, asi si umíte sami velmi dobře či živě představit, jakou paseku to nadělá v našich řadách. Želvy ale umírají i na silnicích, kdy třeba z podobných lokalit prchají - a tohle je konkrétní případ rozjeté želvy, právě kousek od této likality, a to v době kdy zde těžká techika plundrovala naši oblíbenou lokalitu ... 

Zřejmě tu bude další olivový nebo snad fíkový sad. Prostě tlak na přirozené lokality, byl a je poslední roky, a to i díky nedávné ekonomické a finanční krizi Řecka, vskutku enormní! Podobné je to pak i s místy, kde dříve hořelo.


Komu tedy pomůžete?

A můžete tak pomoci nejen nám, ale taky jednomu člověku, který se dostal do velmi složité situace, do finanční tísně, kdy byl cestou sem, jen díky své ??? "hlouposti" okraden, což ohrožuje nejen samotnou existenci farmy, ale jeho touhu a snahu něco udělat, a napravit tak i svá vlastní pochybení, stejně jako pochybení či nedbalost jiných.




Člověku, který se kdysi také podílel do jisté míry na redukci našich stavů, a to hlavně tím, že nás lovil. Nyní, kdy zestárl a snad i trochu zmoudřel (to si ovšem myslel jen do doby, než se mu stalo právě to, co úzce s tím vším, včetně jeho prosby a této sbírky souvisí, a co nyní ohrožuje i naše vlastní přežití), by chtěl alespoň něco málo napravit, tedy dle svých poměrně skromných možností.

A protože má snad dostatek zkušeností a potřebných znalostí, nejen o tom jak a kde žijeme, ale třeba i o tom, kde právě k podobnému narušení a ničení našich přirozených lokalit došlo a dochází, cítí tuto potřebu a vlastně i jistý dluh; a pak samozřejmě i jistou povinnost. Tráví většinu času v Řecku, kde už delší dobu žije, a je tak doslova očitým svědkem všeho výše zmíněného; a protože viděl a zažil na vlasní oči a kůži i ty hrůzy, kdy zde už před více jak 10 lety, a to především pak na severu poloostrova Peloponés shořely nejen celé oblasti a naše lokality (ale kdy umírali i lidé), k čemuž tu bohužel dochází stále a čím dál tím více, i díky oteplování a suchu, nemůže mu to být lhostejné. 

Můžete tak tedy pomoci nejen nám, ale třeba i jemu; splnit si dávný sen, kdy zde pomalu buduje malou želví farmu a chce nás na tyto zničené lokality časem a tedy postupně vrátit. Tedy tam, kde je to možné. 

Předminulý, minulý a také tento rok, už vypustil a vrátil na několik původních lokalit 280 ks našich bratříčků a sestřiček. Také zde v blízkém okolí odchytává naše rodiče tam, kde právě dochází k požárům či devastaci našich přirozených lokalit (viz foto), a kdy jsou oni nějak ohroženi. Stará se pak o ně právě v době, kdy kladou vejce a kdy se pak líhneme i my. Po prvním roce, spíše však roce a půl našeho života, jsme vypouštěny zpět do míst, kde je neporušená příroda, nebo na lokalitách, které se postupně regenerují, třeba po požárech. Stejně tak jsou vráceni na původní lokality a nebo do příhodnějších, ale vždy podobných a adekvátních podmínek, i naši rodiče. 

Podle směrnic EU, a mnoha jiných, bohužel i aktuálních aktivit, se totiž často může zdát, že jsme vlastně nežádoucí, stejně asi tak, jako náš návrat do volné přírody? Pomozte nám tedy třeba právě Vy, chcete-li a můžete-li, a nejen se vrátit na původní lokality, ale přežít tuto zimu, a tím možná i přežít vůbec.

Potřebujeme větší prostory, větší výběhy, potřebujeme samozřejmě také krmení, kdy ne vždy je zde možné natrhat trávu a mlíčí, mléč, a podobně. Protože stále zvyšování zemědělské produkce a tedy pak i ošetření proti škůdcům, nutí lidi v zemědělství používat i nebezpečné jedy, a nejen neustále rozšiřovat plochy sadů a vinic. Tady se pak v různém období, právě při ošetřování sadů z jara a na podzim, prostě musí kupovat zelenina, salát a podobně. Tak třeba loni naše spotřeba činila průměrně 5€ na den, po dobu ca 3 – 4 měsíců, tedy v létě v období sucha. Od jara do podzimu, tu totiž skoro neprší, a tak všechno uschne. 

Zatím je nás nově narozených za rok 80 – 120, nejlepší rok 200 ks, ale vše záleží i na tom, jak velké výběhy tu budeme mít, kolik našich rodičů z poničených a nebo právě devastovaných lokalit, zde bude možno přechodně umístit a nechat je zde nejen přežít onu kritickou dobu, ale třeba i naklást vejce. Tedy alespoň do té doby, než se jim najde nové příhodné místo k životu. Většinou je to někde v horách, daleko od lidí, a tam, kde zatím nehrozí zakládání nových sadů či vinic.


První rok a zimu vždy trávíme zde na farmě, a na naše původní, dříve poničené, ale dnes už mnohdy opět obyvatelné, tedy zregenerované nebo regenerující se lokality, jsme vypouštěny (až po dosažení určité velikosti, alespoň 5–6 cm, tedy zhruba za rok, spíše však rok a půl) zpět do přírody.


Popravdě, je nás tu někdy na dané prostorové podmínky pohromadě mnoho, především pak v létě, a tak potřebujeme nové a trochu větší výběhy, kladiště, zimoviště, a než budeme moci být vypuštěny, tedy tehdy kdy už nám nehrozí bezprostřední ohrožení od predátorů, (např. lišek, jezevců, šakalů, ale i toulavých psů a hlavně divokých prasat).  A právě nyní, kdy zimujeme, je vhodný čas nejen na opravu, úpravu, ale třeba i na rozšíření výběhů, případně stavbu nových atd. Prostor tu ještě je. Také by bylo potřeba oplotit celý pozemek, tak aby mohl být dobře a hlavně bezpečně využit.

Finanční prostředky, případně vybrané touto dobročinnou sbírkou, by tedy byly především použity na rozšíření stávající kapacity, na opravy a zbudování nových výběhů, postavení skleníku (krmení), taky většího zimoviště, a pokud by se snad vybralo více, tak případně i na oplocení celého areálu, které je zatím vskutku pouze provizorní.

"Prostoru je tu ještě dost, tady by mohl být velký výběh pro dospělé želvy. O kus níže, je zatím provizorní "skleník", respektive místo kde pěstuji salát a zeleninu, kdy je přikryt z jara folií, ale když nastoupí vedra, pak i sítí pro zastínění. V červnu až srpnu, už tu ale nic moc nevyroste a nevydrží, slunce vše spálí. Pozemek je tu dost veliký, a pokud by se opravdu dobře oplotil, mohl by být využit celý.

Případní zájemci a podporovatelé, přispěvatelé, by tu mohli klidně strávit i dovolenou, budou-li chtít, a být tak u toho, vidět jak želvy žijí i v přírodě apod. Jsem schopen tu zajistit nejen ubytování, ale taky třeba výlety do hor, do jeskyní Kastania, návštěvu Monemvasie (nádherné ostrovní město) atd. O tom všem se můžete dočíst na těchto stránkách dole, v posledním článku. Tento "projekt" není nový, mám ho v hlavě už dlouho, jen do toho všeho vstoupil Covid, a pak i další události, které jeho realizaci oddálily, opozdily."

 










Nyní jde hlavně o přežití letošní zimy a současné vskutku kritické situace, do které se dostal majitel, ohrožující vlastně samotnou existenci této malé, soukromé farmy, a tím taky celého tohoto "projektu". 

A těm co nám jakkoliv pomohou, nabízíme možnost být u toho, a nebo zde strávit dovolenou a podobně, o tom všem se dočtete níže, na konci blogu, kde ve starším článku nabízíme různé možnosti, od zajištění ubytování či výletů, až po možnosti přepravy z letiště, atd.

Pokud jste tedy ochotni pomoci, ochotni podpořit podobný projekt, pak můžete poslat jakoukoliv menší či větší finanční částku na účet * (Karla Abelovského) u AirBank - č.ú. 1312358014/3030 

Za jakoukoliv podporu, stejně tak jako za šíření tohoto odkazu na tyto stránky, Vám všem srdečně a upřímně přejeme klidné svátky a ... Děkujeme.

* doplnil jsem jméno k účtu, neb se už vyskytly jisté pochybnosti, komu prý účet patří - no, promiňte mi, ale těm želvičkám jistě ne. Bohužel. Bylo by o jeden problém méně. ;o)                                                              

                                                                       ***

PS: Když pár set lidí pošle třeba 50 - 100 Kč, což není zas tak velká suma, která by někoho zrujnovala, přispěje tak nejen k záchraně letošních mláďat (srpen/září), která už nelze bez rizika vypustit, protože by už asi nenašla vhodné a bezpečné místo na přezimování; jednak je už pozdě (chladno), a bezesporu by se stala kořistí přirozených pradátorů - lišky, šakali, toulaví psi a divoká prasata; ale pomůže tak i majiteli, dalším zvířatům (pes, kočky), a hlavně zachování a udržení farmy a projektu při životě. O kus níže, respektive až na konci, najdete dávnou vizi tohoto "projektu" (snad až příliš honosný název), kde je nastíněna i možnost dalšího pokračování, budoucnosti. Tento dávný sen byl totiž narušen i událostmi, které jsem nemohl nijak ovlivnit, jako byl Covid a další. Děkuji za pochopení i případný zájem či dokonce reálnou ochotu pomoci. Mějte se fajn, a opatrujte se. ;o)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Chceme přežít, pomůžete nám?

Hledáme sponzory ... chtěli bychom přežít Je jistě možné vrátit nás do přírody tam, kde došlo k neblahým a mnohdy i úmyslným zás...