středa 25. prosince 2019

Chceme přežít, pomůžete nám?


Hledáme sponzory ... chtěli bychom přežít





Je jistě možné vrátit nás do přírody tam, kde došlo k neblahým a mnohdy i úmyslným zásahům člověka do přírody, stejně jako k těm neúmyslným, kdy například shořely celé naše lokality, nebo bylo "jen" rozoráno oblíbené "kladiště" našich rodičů, kteří mnohdy nepřežili tyto často až brutální či absurdní zásahy do "našeho světa" (neumíme totiž létat a nejsme bohužel ani tak rychlé, abychom vždy stačily při požárech uprchnout, přestěhovat se a nebo opustit včas podobně devastované lokality, máme prostě trochu smůlu), ale byly jsme tu vždy, a snad s něčí pomocí i nadále budeme.


Takhle nějak to vypadá, když pod stráň, kde žijeme a kam naše rodiče pak také slézají se napást či zde především kladou vejce, kde se pak my líhneme, nejedou buldozery a jiná těžká technika; a pokud je to právě v době kladení či líhnutí vajec, asi si umíte sami dobře představit, jakou paseku to nadělá v našich řadách. Zřejmě tu bude další nový olivový sad. Tlak na naše přirozené lokality, byl poslední dobou, a to i díky ekonomické a finanční krizi Řecka, vskutku enormní.

Když přijde vhodný čas, je ale možné vrátit se do pomalu regenerující krajiny, kde jsme původně žily. A právě jen díky požárům, ale často i mýcení a rozorávání porostů machie, stejně jako při budování nových dálnic, nových olivových sadů nebo vinic, nebo díky velmi intenzivnímu pastevectví atd., jsme už na mnoha lokalitách opravdu ohroženy, nebo jsme téměř vyhynuly, ale po regeneraci krajiny a po skončení prací, je mnohdy možné zde opět žít.



Takhle nějak to vypadá, když pod stráň, kde my malé želvičky žijeme a kam naše rodiče slézají se napást či zde kladou vejce, kde se pak líhneme my, nejedou buldozery a jiná těžká technika; a pokud je to právě v době kladení či líhnutí vajec, asi si umíte velmi dobře či živě představit, jakou paseku to nadělá v našich řadách. Zřejmě tu bude další olivový nebo fíkový sad. Tlak na naše přirozené lokality, byl a je poslední roky, a to i díky ekonomické a finanční krizi Řecka, vskutku enormní. Podobné je to s místy, kde hořelo.

Pomůžete nejen nám, ale i člověku, který se také podílel do jisté míry na redukci našich stavů, a to tím, že nás kdysi lovil. Nyní, kdy už zestárl a snad i trochu zmoudřel, by chtěl alespoň něco napravit, tedy dle svých možností. A proto, že má dostatek zkušeností a potřebných znalostí, o tom jak a kde žijeme, ale i o tom kde k podobnému narušení a ničení našich přirozených lokalit došlo a dochází, cítí tuto potřebu. Tráví totiž většinu času zde v Řecku, a je tak doslova očitým svědkem toho všeho; a protože viděl a zažil na vlasní oči i ty hrůzy, kdy zde před lety, a to především na severu poloostrova Peloponés shořely celé oblasti a naše lokality, k čemuž ale dochází stále a čím dál tím více. 



 
Po prvním roce a půl našeho života, jsme vypouštěny zpět do míst, tam kde je neporušená příroda, nebo i na lokalitách, které se postupně regenerují po požárech. Stejně tak jsou vráceni na původní lokality a nebo do příhodných podmínek naše rodiče. 

Podle směrnic EU, by s snad mohlo zdát, že jsme vlastně nežádoucí, stejně asi jako náš návrat do přírody. Potřebujeme větší prostory, větší a snad i lepší výběhy, potřebujeme samozřejmě také krmení, kdy ne vždy je možné natrhat prostě jen trávu a mlíčí, mléč, apod. Protože stále zvyšování produkce, ošetření proti škůdcům a podobně, nutí lidi v zemědělství používat jedy, a taky neustále rozšiřovat plochy sadů a vinic. Tady se třeba v různém období, a právě i při ošetřování sadů z jara a na podzim, prostě musí kupovat zelenina, salát a podobně. Loni naše spotřeba činila průměrně 5€ na den, po dobu cca 3 - 4 měsíců, tedy v létě, v období sucha. Od jara do podzimu, tu totiž skoro neprší, a tak v létě všechno uschne. 

Zatím je nás nově narozených za rok cca 80 - 120, zatím nejlepší rok 200 ks, ale vše záleží i na tom, jak velké výběhy tu budeme mít, a tedy kolik našich rodičů ze zničených a nebo právě devastovaných lokalit, bude zde u nás možno přechodně umístit a nechat je zde nejen přežít kritickou dobu, ale i naklást vejce, taky se spářit atd., tedy alespoň do té doby, než se jim po té najde nové příhodné místo k životu. Většinou v horách, daleko od lidí, nebo tam, kde zatím nehrozí zakládání nových sadů či vinic.
My narození na této malé farmě, které obdržíme doklady (asi jen pětina z nás), pak putujeme jednak k lidem kteří mají potřebné znalosti a možnosti k chovu, a to za účelem spolu financování celého projektu, převážná většina z nás, je však vypouštěna zpět na původní lokality, kde je to tedy možné. Popravdě, je nás tu někdy na dané prostorové podmínky už pohromadě mnoho, a potřebujeme tak nové a trochu větší výběhy, kladiště, skleník na pěstování salátů a podobně, de doby než budeme moci být opět vypuštěny, tedy po dosažení také určité bezpečné velikosti, kdy už nám nehrozí bezprostřední ohrožení od predátorů (lišek, toulavých psů a hlavně divokých prasat). 

První rok tak vždy trávíme na farmě, a na naše původní, zničené, ale dnes už mnohde opět obyvatelné a zregenerované, nebo regenerující se lokality, jsme vypouštěny po dosažení určité velikosti, alespoň 5-6 cm, tedy zhruba za rok, spíše rok a půl. A právě nyní, kdy my zimujeme je vhodný čas nejen na opravu, úpravu, ale i na rozšíření výběhů, případně stavbu nových atd. Prostor tu ještě je. Také by bylo potřeba oplotit celý pozemek, tak aby mohl být celý využit.


Přispějte právě v takovém případě jakoukoliv částkou na konto - 1312358014/3030 a nezapomeňte do zprávy pro příjemce, napsat své celé jméno. Kontakt na nás pak je k-abel@volny.cz pokud chcete i máte-li zájem o další podrobnější informace, telefon a tak podobně. 

                                                                               ***







Zatím je nás nově narozených za rok cca 200 ks, ale vše záleží jen na tom, jak velké výběhy budeme mít, a kolik našich rodičů ze zničených a nebo právě devastovaných lokalit, bude zde u nás možno přechodně umístit a nechat je zde přežít, ale i naklást vejce atd., alespoň do doby, než se jim najde nové příhodné místo k životu.





... žijeme zde, tak jako v přírodě pohromadě dva druhy


...


...


Pokud Vám není náš osud lhostejný, pokud nám chcete pomoci, přispějte právě v takovém případě jakoukoliv částkou na konto - 1312358014/3030 a nezapomeňte do zprávy pro příjemce, napsat své celé jméno. Kontakt na nás pak je k-abel@volny.cz pokud chcete i máte-li zájem o další podrobnější informace, telefon a tak podobně. 



***


Možné pokračování celého příběhu ... 2. část

Není to tak, že jen žádáme o pomoc, ale máme dost možná i co nabídnout. A co vám tedy můžeme oplátkou za Vaši pomoc skutečně nabídnout?

Můžete být u toho.

Každý, kdo nám přispěje, tak totiž může získat i nějaké výhody, pokud bude mít samozřejmě zájem; resp. jde o možnost pobytu, zajištění ubytování například ... pokud tedy bude chtít a využije-li naši nabídku, kterou Vám učiníme podrobněji při osobní komunikaci; ale cestujete-li rádi, máte-li rádi pobyt u moře, nebo třeba i aktivní odpočinek, můžeme vám na oplátku zase my nějak pomoci, a nabídnout vám právě podobnou možnost, v krásném a celkem klidném prostředí, s nádhernými písečnými plážemi a podobně.


...


... 


... letos nám u nejbližší pláže (ca 50m) přibyla i nová taverna


Ale nejen to, nabízíme i další možnosti, od off - road tripů až třeba po průvodcovství, dopravu atd. na různých výletech k vodopádům, výstupech a doprovázení do hor, nebo případně krasovým jeskyním atd. Pro ty, co by snad měli zájem a přispějí třeba i větší částkou, nabízíme např. i ubytování zcela zdarma, v našem pronajatém domě, kde máme dva hostinské pokoje. V sezonně, tak i mimo hlavní sezonu, vlastně kdykoliv; po domluvě, můžeme zajistit i dopravu z letiště a podobně, samozřejmě. 


... je říjen, sezona skončila

***

Můžeme vám nabídnout pomoc při plánování a zrealizování trochu jiné dovolené - viz off-road trip, návštěvu skalních masívů, vodopádů na řece Dara (viz další články na těchto stránkách, kam můžete případně nahlédnout) - a nebo v případě výletu po vlastní ose, průvodcovství se znalostí celého Řecka a speciálně pak Peloponésu, kde znám snad každou polní či lesní cestu, stejně jako nádherná nedotčená místa, ale i možnosti ubytování, kempování a podobně; případně vám můžeme jen pomoci zajistit ubytování, dopravu, ale i přímo pobyt u nás, kdybyste snad chtěli si prostě jen odpočinout, opalovat se a koupat se u moře, s občasným výletem do okolí, kdy je tu poblíž či nedaleko i několik velmi zajímavých míst, například ostrovní městečko Monemvasia, největší krasové jeskyně v Evropě a podobně. To vše na bázi dobrovolnosti a chuti, samozřejmě.


... výlety do hor (off-road trip "velký okruh" s výjezdem na vrchol pohoří Helmos - 2307 m.n.m., nebo "malý okruh" s výletem k vodopádům na řece Dara.


... pěší tůry v okolí - stolová hora, Xylokastro, kde bylo v dobách Osmanské nadvlády osídlení, nebo výlet na nejzazší výspu Akra Xylis naproti


... a odkud je nádherný výhled po okolí i na "náš" záliv


... ale i nádherný pohled na západ slunce


... na své si zde přijdou třeba i horolozci


... třeba i ti s botanickou úchylkou ;o), prostě lidé s nějakým zájmem o přírodu, faunu i floru


... při návratu z největších krasových jeskyní v Evropě "Kastania cave", se můžete zastavit třeba v Neapolis na večeři, a naplánovat si cestu na ostrov Elefanisos, s nádhernými plážemi, nebo do geologického parku Fossil (stoun) forrest, na nejjižnější výspě u Ag. Marina.


PS ... na těchto stránkách se nadále pracuje, ještě není vše hotovo, a doplním další informace i fotky, možná i krátká videa - mějte tedy snad jen trochu strpení, ale už nyní se můžete zamyslet, chcete-li něčemu podobnému pomoci v rozjezdu. Za případný zájem, podporu ... každopádně předem děkujeme. 

***


Žádné komentáře:

Okomentovat

Chceme přežít, pomůžete nám?

Hledáme sponzory ... chtěli bychom přežít Je jistě možné vrátit nás do přírody tam, kde došlo k neblahým a mnohdy i úmyslným zás...